Passion as a business

Timp de 15 ani Violeta Costin Gaburici a creat si crescut un brand care se vinde in opt magazine din tara si in buticuri din Italia, Franta, Spania si Venezuela. Ravioli, pastele-fantezie, au dat numele companiei, inspirind mai departe si numele brandului: RVL. Omul din spatele colectiilor, Violeta este de doua ori norocoasa: a reusit sa impace creatia cu afacerile. Planurile i-au iesit pentru ca a ales sa faca in viata ceea ii place: moda.

Colectiile realizate de echipa de la Ravioli sunt adaptate in functie de clienti: se vand deci anumite produse in magazinele proprii din tara, altele in buticu?rile din afara, iar pentru retelele de cash & carry se lucreaza serii mai mari la preturi mai scazute. Creatiile RVL si RVL jeans, prin prisma designerului lor, sunt nonconformiste, “situate intotdeauna in avangarda fenomenului pret-a-porter din Romania”.

Cum se impaca creatia cu afacerile? Sunteti atat administratorul societatii, cat si designerul colectiilor RVL…
Contradictia intre cele doua domenii este evidenta, mai ales daca incercam o analiza a fiecarui profil in parte. Eu am inceput prin a face colectii care trebuia vandute si atunci, evident, fiind vorba de afacerea mea, a trebuit sa ma implic si pe partea administrativa. In structura actuala, firma are directori pe fiecare departament in parte, oameni bine pregatiti, mie apartinandu-mi doar decizia finala. Efortul si implicarea mea sunt insa maxime in realizarea colectiilor, fara de care afacerea n-ar putea functiona.

Cum ati ajuns sa faceti moda, nu doar productie?
Cred ca ma pot numara printre acei oameni norocosi care au ales sa faca in viata ceea ce le place si pentru care munca de zi cu zi nu este un supliciu, ci o placere. Pasiunea mea pentru moda este veche, si inca de la primele creatii vestimentare am realizat ca a fi designer nu inseamna a face doar schite, a prezenta doua colectii anuale pe podium, ci este o adevarata industrie ce trebuie tratata ca atare. Asa s-a nascut productia, vanzand ceea ce credeam.

Care a fost evolutia afacerii?
Am pornit de la un atelier micut in care realizam colectii in serii foarte scurte, cu numai doua lucratoare. La inceput a fost greu, insa am inteles ca trebuie sa investesc in utilaje. Am deschis astfel primul magazin sub nume propriu, urmat cu pasi repezi de alte proiecte, participari la targuri de profil din tara si din strainatate, ajungand ca in prezent firma sa aiba peste 100 de angajati, un departament de creatie cu tehnica moderna si o capacitate interna de 10.000 de produse pe luna.

Din cate stiu, ati ales sa nu faceti lohn. Care a fost motivatia acestei decizii?
Dupa cum va spuneam, avem un departament de creatie unde se realizeaza colectiile impreuna cu documentatii tehnice complexe, urmand ca dupa realizarea lor produsele sa plece spre prelucrare.

Tocmai pentru ca nu avem o capacitate de productie interna foarte mare, lucram o parte din colectii la fabrici specializate doar pe lohn. Sigur ca ne este mult mai greu decat lohnistilor, partea cea mai grea fiind realizarea prototipurilor, unde sunt implicati designeri, proiectanti, tehnologi.

Cum va merge in aceasta perioada? Ce masuri ati luat pentru securizarea afacerii?
Evident ca nu ne putem lauda cu o crestere a vanzarilor in aceasta perioada, actuala criza economica fiind resimtita mai ales de noi, producatorii de imbracaminte. Ne straduim sa reducem cheltuielile, suntem mult mai atenti la ceea ce lucram, incercand sa corelam astfel productia cu vanzarile. Mai amintesc aici de negocierile cu proprietarii de mari galerii comerciale, unde avem deschise magazine sub nume propriu, scaderea chiriei fiind absolut necesara in aceste conditii de criza.

In ce masura v-au scazut vanzarile?
Ma vad nevoita sa admit ca vanzarile au scazut destul de mult in ultima perioada. Comparativ insa, cu anii trecuti, ceea ce este realmente dificil este faptul ca toata atentia noastra trebuie sa fie con?centrata in a ne salva afacerea si a trece cu bine de aceasta perioada.

Care a fost dezvoltarea retelei de magazine? A mers in paralel cu dezvoltarea productiei sau i-a urmat acesteia?
Retailul si productia au mers in paralel. Intentia noastra de acum cativa ani era o expansiune puternica pe piata interna, propunandu-ne atunci sa deschidem minimum patru magazine pe an. Lucrul acesta este greu de realizat in momentul de fata, atata timp cat dezvoltatorii de centre comerciale nu inteleg ca a trecut vremea chiriilor de 100 euro/mp. Nu este dificil sa investesti in retail daca esti producator, aceasta fiind de altfel si solutia daca vrei sa dezvolti un brand. Totusi investitiile facute intr-un magazin, cu atat mai mult intr-un centru comercial, sunt in continuare destul de mari, iar amortizarea lor destul de lenta.

De cate ori ati participat la targuri de moda internationale? Ati avut rezultate?
Inca din anul 2003 participam la targuri internationale de moda, numarand in jur de 10 participari pana acum. Rezultatele au venit inca de la primele aparitii pe piata internationala, nefiind insa vorba de comenzi foarte mari.

Unde vindeti in tara, pe langa magazinele proprii?
Pe langa cele opt magazine proprii colaboram cu aproximativ 40 de alte magazine multibrand din tara, in special in orasele unde nu suntem prezenti cu magazine sub nume propriu. In strainatate vindem colectii mai deosebite, cu totul diferite de ceea ce vindem in Romania, in serii mici, la buticuri care ne-au contactat la targurile externe. Am avut insa surpriza sa fim contactati si de persoane din strainatate care au vizitat Romania si au intrat in magazinele noastre, au fost impresionati de modele si ne-au propus, astfel, colaborari de lunga durata.

Cat de greu este sa-ti faci un nume in moda si sa-l intretii/cultivi? Investiti in marketing/promovare?
Este stiut faptul ca multi designeri vestimentari si-au lansat marca proprie pe piata de retail din Romania, insa putini au reusit sa obtina increderea si fidelitatea cumparatorilor. Brandul RVL a cunoscut o dezvoltare rapida, impunandu-se prin creatii nonconformiste, situate intotdeauna in avangarda fenomenului pret-a-porter din Romania. Un brand de moda durabil cere o activitate de marketing pe masura, aceasta fiind de altfel si conditia esentiala pentru dezvoltarea companiilor. In Romania totul tine de puterea de cumparare, iar lucrul acesta se reflecta direct in procesul de creatie al unei colectii. Chiar daca suntem in plina criza economica, am recalculat bugetul destinat marketingului, axandu-ne pe o strategie de comunicare cu clientul, o strategie de costuri fara reduceri, dar eficienta, campaniile media initiate de RVL fiind o marturie in acest sens.

Cum ati ajuns sa lucrati cu hipermarketurile din strainatate? De ce nu cu cele de la noi?
Lucram si in Romania cu Metro Cash&Carry, cu care avem o colaborare de lunga durata si pentru care cream, in exclusivitate, un alt tip de colectii. In acest moment suntem in negocieri cu alte doua retele mari de hipermarketuri, pentru care vom crea, de asemenea, colectii adaptate clientilor lor.

Care sunt problemele cu care va confruntati?
In primul rand lipsa de reactie a unor dezvoltatori la solicitarile noastre de reducere a chiriei, mai ales in aceasta perioada de criza, precum si cresterea dobanzilor de catre banci. Din cauza ca majoritatea retailerilor se confrunta cu probleme de ordin financiar, lucrurile sunt incetinite, iar mecanismul nu mai este ace?lasi. Probabil ca aceasta situatie dificila ne va face sa ne reconsideram afacerea dupa o alta politica.

Spre ce se indreapta moda romaneasca?
Ca sa putem vorbi de asa ceva trebuie sa avem branduri autohtone puternice, care sa ne reprezinte si sa contribuie la afirmarea modei romanesti. Directia este una buna, atat timp cat apar tot mai multe colectii de referinta in randul tinerilor designeri, simtindu-se clar o evolutie in calitatea produselor. Se poate observa faptul ca moda romaneasca se aliniaza incet la tendintele internationale. Astfel, brandurile locale care s-au impus prin valoarea creatiei au succes si recunoastere internationala.

Sursa: Dialog Textil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *